Zpravodaj Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme! 1/2015

    O krůček blíže průzkumům?

    Ministr Brabec zamítl odvolání obcí a spolků ve většině lokalit a tak jsou zdejší průzkumná území pro hledání úložiště platná. U Dolní Cerekve a Pačejova si na verdikt ještě počkají. Průzkumy ale i tak začnou nejdříve za rok. 

    Svým rozhodnutím tak ministr potvrdil, že veřejný zájem obyvatel obcí, jejichž budoucnost vybudování úložiště podstatným způsobem ovlivní, není pro vládní politiky důležitý. Právě na to upozornilo více jak tisíc účastníků akcí Dne proti úložišti na všech sedmi lokalitách. Přijetí zákona, který by postavení obcí vůči centrálním úřadům posílil na úroveň obvyklou v zahraničí, stát až doposud bojkotoval. Teprve budoucnost ukáže, jak úspěšná bude snaha Pracovní skupiny pro dialog, v níž se sešli zástupci vybraných obcí, veřejnosti i státu, navrhnout a prosadit nutnou změnu.

    Samotné geologické práce na schválených územích nezačnou ještě nejméně rok. Správa úložišť totiž nemá připraveny nezbytné projekty ani vybránu firmu, která by je prováděla. Přesto by již v letošním roce někteří ze starostů rádi viděli v obecní kase miliony z jaderného účtu, které oficiálně měly být náhradou za prováděné průzkumy. Jak zaznělo v Parlamentu, jsou to peníze motivační, aby obce snáze souhlasily s cestou k úložišti. Už za 2–3 roky bude Správa úložišť zmenšovat počet lokalit tak,aby do deseti let zbyla jediná.

    Zvažovat přitom bude, jak vstřícní jsou zástupci obcí v daných lokalitách. Budou se chtít vzdát motivačních příspěvků? Nejste bezmocní, svoji budouc- nost máte i ve svých rukách. Přerušení geologických prací, o němž po veřejných protestech rozhodla vláda v roce 2004, mělo trvat jen pět let. Díky trvajícímu nesouhlasu se protáhlo na více než dvojnásobek. Je ale třeba být slyšet – dávejte veřejně najevo, co si myslíte. Pokud se vám dnešní postup státu nelíbí, můžete také podpořit spolky, které u vás působí a hájí vaše zájmy. O aktuálním dění se pak dozvíte na stránkách www.nechcemeuloziste.cz.

    Edvard Sequens, Calla 

    Vyšlo: 28. června 2015.

    Celé číslo si můžete přečíst po stažení přílohy.

    Starší čísla zpravodaje, který vychází od roku 2001, si stáhnete ze stránek Cally.

     


    Přílohy ke stažení