Den proti úložišti - 18. dubna 2015

Společné tiskové prohlášení organizujících obcí a spolků ze dne 15. dubna 2015

V sobotu 18. dubna 2015 se na všech místech po celé České republice, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů hledá místo pro trvalé hlubinné úložiště, uskuteční v rámci společného protestu pochody, koncerty a další akce.

UNESCO tento den vyhlásilo mezinárodním dnem památek a sídel. Chceme upozornit na to, že plánované úložiště by zásadně změnilo tvář blízkých obcí a stalo by se „památkou“, která přetrvá navždy.

Současně si připomínáme, že jen o týden později uplyne 29 let od největší jaderné katastrofy - havárie v Černobylu, jejíž následky ponese ještě mnoho dalších generací.

Jaká je dnes situace v České republice? Stát, zastoupený Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), upřednostňuje trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva. Označil celkem sedm lokalit, kde by mohlo být vybudováno hlubinné úložiště, a připravuje jejich průzkum. Většina obyvatel dotčených obcí však s tímto postupem nesouhlasí. Důvody lze shrnout do dvou bodů:

1. Stát nerespektuje názor obyvatel v obcích ohrožených výstavbou úložiště. O zahájení průzkumných prací usiluje, aniž by bylo legislativně vyřešeno rovnoprávnější postavení obcí a státu. Přijetí návrhu zákona, který by postavení obcí posílil na úroveň obvyklou v zahraničí, stát bojkotuje. Na znění návrhu se přitom shodli zástupci samospráv, neziskových organizací, ministerstev i odborníci z oblasti práva, sociologie a jaderné bezpečnosti.

2. Stát postupuje nekoncepčně. Nejsou jasně stanovena kritéria výběru vhodného místa pro úložiště a není tedy jasné, jak by měly plánované průzkumné práce přispět k vyřazení některých lokalit. Stát také navrhuje budování dalších jaderných reaktorů - a tím i zvyšování množství vyhořelého jaderného paliva - bez jasné a obecně přijatelné představy o tom, jak problém radioaktivního odpadu vyřešit. Trvalým uložením odpadu do země bez možnosti vyjmutí připravuje stát budoucí generace o možnost nalézt jiné, dlouhodobě bezpečnější řešení.

Každá lokalita je specifická, proto každý z organizátorů přizpůsobuje podobu protestní akce místním podmínkám. Naším společným zájmem je upozornit na problém ukládání vyhořelého jaderného paliva a zahájit celonárodní diskusi, do níž by se zapojili nejen obyvatelé dotčených lokalit, ale i vědci, novináři a široká veřejnost. Přenést důsledky nezodpovědného jednání státu na několik obcí, které nemají zákonnou možnost rozhodování o své budoucnosti ovlivnit, považujeme za nepřijatelné.

Stručný přehled akcí a kontakty na organizátory, kteří Vám podají podrobné informace:

Lokalita Březový potok

Štafeta, koncert a setkání s mottem „Nedejme se“ + varovné vyzvánění zvonů + informační stánek na Velikonočním jarmarku v Horažďovicích

Pořádají: Obce Chanovice, Kvášňovice, Maňovice, Olšany, Pačejov, Velký Bor, Město Horažďovice a občanské sdružení „Jaderný odpad – děkujeme nechceme!“

Kontakty:

Petr Klásek Černický, starosta Chanovic, tel.: 606 745 795, e-mail:  obec.chanovice@email.cz

Jan Vavřička, starosta Pačejova, tel.: 606 794 046, e-mail: starosta@pacejov.cz

František Kába, o.s. Jaderný odpad – děkujeme nechceme!“, tel.: 731 609 596, e-mail: Frantisek.Kaba@net4gas.cz

Lokalita Čertovka

Pochod z Blatna přes Lubenec do Libyně + Koncert kapely Václava Pavelky

Pořádají: o.s. Za záchranu kostela sv. Jiljí, obec Lubenec a SOS Lubenec

Kontakt:

Jitka Kantová, o.s. Za záchranu kostela sv. Jiljí, tel.: 603 818 185, e-mail: skloart@skloart.cz

Lokalita Čihadlo

Pochod z Lodhéřova na Čertův kámen

Kontakty: