Šéf spolkového úřadu: místo pro konečné úložiště jaderných odpadů chceme mít do roku 2046

    Po odstavení německých jaderných elektráren problémy a nebezpečí jaderné energie zdaleka nekončí. Svědčí o tom táhnoucí se hledání konečného úložiště. Ozývají se první výzvy k urychlení.

    Podle prezidenta Spolkového úřadu pro bezpečnost ukládání jaderného odpadu (BASE) Wolframa Königa musí být hledání konečného úložiště pro vysoce radioaktivní jaderný odpad dokončeno do roku 2046. "Rok 2046, který Spolkový úřad pro konečné ukládání (BGE) předpokládá jako nejrychlejší možný termín, musíme nyní brát jako závazný. To je termín, podle kterého musíme v celém procesu hledání vše řídit," řekl König agentuře Deutsche Presse-Agentur v Mnichově. Dalším průtahům je podle něj třeba se vyhnout.

    "Bezpečnost má přednost, ale v případě radioaktivního odpadu není bezpečnost odtržena od času. Pokud se záležitost příliš odkládá, pak se čas sám stává bezpečnostním faktorem," zdůraznil. Proto je důležité mít realistický, ale zároveň ambiciózní harmonogram.

    König upozornil, že již rok 2046 by znamenal zpoždění o 15 let oproti původnímu harmonogramu. "Nemyslím si, že je ospravedlnitelné, abychom se prostě smířili s tím, že by to mělo trvat až hluboko do tohoto století, než vůbec budeme mít staveniště, které se pak samozřejmě ještě musí realizovat," zdůraznil. Poté by se muselo počítat s 20 lety na plánování, výstavbu a vydání licence a úložiště by se muselo provozovat 30 až 40 let.

    2068 místo 2046?

    V listopadu loňského roku vyšlo najevo, že cílové datum 2031 pro určení lokality nelze dodržet. Místo toho BGE očekává, že nejlepším scénářem bude rok 2046; jiný scénář dokonce počítá s časovým horizontem roku 2068.

    BGE se nyní musí zabývat tím, kde je v tomto procesu možný potenciál zrychlení, uvedl König. V debatě bylo nutné být "upřímný". Podle něj existují možnosti kontroly; v případě potřeby je třeba provést "zásadní úpravy". Považuje za povinnost BGE, jeho agentury a spolkového ministerstva životního prostředí "sednout si a analyzovat, co se osvědčilo, co nefunguje tak dobře a kde se možná budeme muset vrátit k předchozím normám".

    Zdroj: Passauer Neue Nachrichten

    Přeložila Gabriela Reitinger, OIŽP