ZPRAVODAJ: "JADERNÝ ODPAD? DĚKUJEME, NECHCEME

    Editorial

    Milí čtenáři, zodpovědným ministrům, zejména průmyslu a obchodu, nestačilo ani deset let, po které byly průzkumné práce ve vytipovaných lokalitách oficiálně přerušeny, aby přehodnotili koncept vyhledávání úložiště a související nevyhovující legislativu.

    Po celou dobu obce iniciativně usilují o změnu zákonů, která by po vzoru zahraničních zkušeností zavedla možnost spolurozhodovat o výběru místa pro výstavbu úložiště. Návrh takového zákona připravila i Pracovní skupina pro dialog o úložišti zřízená Ministerstvem průmyslu a obchodu, ale politici ho nikdy nepřevzali do legislativního procesu. Namísto toho se rozhodli prosadit si své silou.

    V tomto zpravodaji se o aktuálním dění dočtete více. Jak to vidí právník Pavel Doucha se dozvíte z rozhovoru s ním. Mimo domácí hřiště se podíváme na pochybnosti, které trvají okolo garancí bezpečnosti ukládání jaderného odpadu do žuly, porovnáme úpadek jaderné energetiky s nástupem obnovitelných zdrojů a vrátíme se k hrozbám z havarovaných reaktorů ve Fukušimě.

    Edvard Sequens, Calla

    Vyšlo: 27. prosince 2013

    Starší čísla zpravodaje, který vychází od roku 2001, si stáhnete ze stránek Cally.


    Přílohy ke stažení