ZPRAVODAJ: "JADERNÝ ODPAD? DĚKUJEME, NECHCEME

Editorial

Milí čtenáři, od vydání minulého zpravodaje máme nového ministra průmyslu, ve vedení Správy úložišť vystřídal právníka Prachaře geolog Slovák a vyhledávání úložiště se prakticky nepohnulo z místa. Že by bylo lepší celou tu záležitost zastavit a říci nejprve co a s jakými pravidly se bude hledat, se dočtete v úvodním článku.

Není to nic nového, hovoří o tom starostové, nevládky a i ze strany státní správy občas probleskne přiznání, že vládní termíny nejsou reálně splnitelné. Stejně tak bylo již dlouho jasné, že stavět nové reaktory v České republice by znamenalo velký prodělek na úkor našich peněženek a jen proto, aby jejich elektřinu ČEZ dále vyvážel.

Ale k zastavení tendru se odhodlala až nová vláda. Že jde o světový trend se dočtete uvnitř čísla. Přesto se jaderný průmysl s Rusy za zády pokouší do Bystřice pod Pernštejnem dostat závod na výrobu jaderného paliva a slévání ochuzeného uranu.

I tomu se věnujeme, stejně jako dalším akcím, které v jednotlivých lokalitách pořádáte. Také se mj. dočtete, kterak odvaha postavit se federální vládě a vytrvalost přinesli úspěch původním obyvatelům Austrálie. Aboridžinci to nevzdali, a co vy? 

Edvard Sequens, Calla

Vyšlo: 27. června 2014

Starší čísla zpravodaje, který vychází od roku 2001, si stáhnete ze stránek Cally.


Přílohy ke stažení